Główny architekturaW odrestaurowanym pawilonie Brighton: „Trudno wyobrazić sobie bardziej idealny czas na zwiedzenie tego niezwykłego dzieła Regencji”

W odrestaurowanym pawilonie Brighton: „Trudno wyobrazić sobie bardziej idealny czas na zwiedzenie tego niezwykłego dzieła Regencji”

Wieczór w Royal Pavilion w Brighton, East Sussex. Budynek zaprojektował John Nash, ulubiony architekt księcia Regenta. Źródło: Alamy
  • Najlepsza opowieść

Po gruntownej renowacji Royal Pavilion w Brighton można ponownie cieszyć się jednym z wnętrz stworzonych w celu zaspokojenia bogatych gustów księcia Regenta. John Goodall dogłębnie przygląda się Saloonowi ze zdjęciami Paula Highnam.

Bardziej niż jakikolwiek inny pojedynczy budynek, Royal Pavilion w Brighton jest przykładem ducha Regencji. W swoim bogactwie wyraża bogactwo królestwa, które wiedziało, że jest nie tylko bogate, ale także najbogatsze na świecie; w swojej egzotyki, która cieszyła się owocami światowej władzy; a w swoim triumfalizmie wciąż cieszył się zwycięstwem nad Napoleonem po ćwierćwieczu wyczerpującej wojny.

Całości dopełnia hedonizm samego Regenta, człowieka, który w bardziej ekspansywnych chwilach próżności i pomimo tego, że ostatnio staje się tak korpulentny, że nie mógł swobodnie wchodzić i schodzić po schodach swojego dzieła, widział siebie jako źródło brytyjskiego sukces.

Saloon w Royal Pavilion w Brighton. © Paul Highnam / Country Life

Rada Miasta Brighton i Hove utrzymuje i odnawia pawilon od wielu lat. W 2017 roku, pod kierunkiem Strażnika Pawilonu Królewskiego, Davida Beeversa, praca ta przeszła kolejny punkt orientacyjny z restauracją Saloon, którą dekorował Robert Jones w 1823 roku.

Ten przykładowy projekt był planowany od około 15 lat, obejmując niezwykłą pracę detektywistyczną i ogromną wiedzę fachową.

Pokój, jak się wydawało, przed renowacją, przedstawiony tutaj w Country Life w 1964 roku. © Country Life Alex Starkey / Country Life

Rezultat oferuje świeży i fascynujący wgląd w charakter tego zadziwiającego budynku, jaki znał George IV. To pomieszczenie na parterze stanowiło centralny element oryginalnego pawilonu rozpoczętego w 1787 r. Przez architekta Henry Holland. W tym czasie był to stosunkowo konwencjonalny neoklasycystyczny „salon”, choć okrągły w planie i z niską kopułą.

Rysunek Rowlandsona pokazuje to oryginalne wnętrze ze ścianami namalowanymi przez Biagio Rebecca i drzwiami do pokoju poza ciekawie wykrytymi wnękami po jednej stronie wnętrza. Zewnętrznie wyglądał jak łuk z oknami wychodzącymi na ogród.

© Paul Highnam / Country Life

Tutaj książę Walii (Regent z 1811 r.) Spotkał się ze zgromadzonymi gośćmi na kolacji wieczorem. Spodziewał się, że mężczyźni staną w oczekiwaniu na jego przybycie, ale kobiety mogą usiąść. Gdy wszedł, oni wstali, a on poszedł na obiad z najważniejszym na ramieniu.

Było to również miejsce do tańców, kiedy dywan został zdjęty, a nagie deski w obszarze tańca kredowane obrazami. Taka dekoracja zostałaby natychmiast zepsuta, ale pełniła praktyczną rolę, zapobiegając ześlizgiwaniu się butów tancerzy na drewno.

W 1802 r. Pokój został odnowiony przez dekoratorów Fredericka i Johna Crace'a dla księcia, w stylu chińskim. Jako takie, było to pierwsze wnętrze pawilonu, które przyjęło egzotyczny idiom. W ramach tej pracy na ścianach nałożono malowane chińskie tapety na niebieskim podłożu, a kopułę udekorowano tak, by wyglądała jak niebo.

© Paul Highnam / Country Life

W tym czasie pokój został po raz pierwszy nazwany „Saloon”. Termin ten był powszechnie stosowany do formalnych recepcji w angielskich domach w XVIII wieku, ale do tego czasu był stosunkowo przestarzały. Być może wybór denominacji podkreśla pragnienie księcia naśladowania francuskich form i mód (których nazwa Pawilon była również zapożyczeniem, odnoszącym się do podmiejskich domów w okolicach Paryża).

Wzbudzony przez triumf Wielkiej Brytanii nad Napoleonem, wnętrze Crace'a zostało dodatkowo zaadaptowane w 1815 roku, kiedy pawilon został przekształcony na zewnątrz przez Johna Nasha w stylu indyjskim. W rozszerzonym planie Nasha Saloon został umieszczony pod centralną kopułą głównej elewacji między nową salą muzyczną a salą bankietową.

W 1817 r., Gdy te zmiany były w toku, książę wezwał Fredericka Crace'a i jednego z jego podwykonawców Roberta Jonesa, aby omówić dalsze zmiany we wnętrzach.

Względnie mało wiadomo o Jonesie, głównie dlatego, że jego powszechne nazwisko praktycznie uniemożliwia zidentyfikowanie odniesień dokumentacyjnych do niego z pewnością. Wiemy tylko, że pracował dla księcia Northumberland i, z dowodów swojej pracy w pawilonie, że był znakomitym i pewnym projektantem wnętrz. Rzeczywiście, później stał się znany jako „główny artysta pałacu”.

Prawdopodobnie bezpośrednio po tej wizycie w 1817 roku Jones zaplanował całkowitą rewizję wnętrza Saloon. Akwarela pokoju sugeruje, że cały schemat został naszkicowany, prawdopodobnie w celu oceny jego efektu. Najwyraźniej królewska aprobata została zapewniona, a program zrealizowano za pomocą jedwabnych zasłon i zasłon, posrebrzanych dekoracji ściennych, nowego dopasowanego dywanu tkanego w Axminster i zestawu mebli.

© Paul Highnam / Country Life

Był w stylu indochińskim, ze smokiem podtrzymującym centralny żyrandol i wspaniałym kominkiem z białej marmurowej wstawki ze srebrem i dwiema postaciami w chińskim stroju.

W 1820 r. Książę Regent w końcu wstąpił na tron ​​jako Jerzy IV i zaczął planować swoją transformację Pałacu Buckingham, zajmując Zamek Windsor jako swoją główną rezydencję. Prace nad remontem Saloon w Brighton poszły jednak dalej, a jego wnętrze zostało ukończone w 1823 roku.

Nowy plan wyglądał o wiele mniej frywolnie niż we wcześniejszych wnętrzach pawilonu i pod względem stylistycznym przypominał styl imperium spopularyzowany w Paryżu od lat 90. XIX wieku przez Percier i Fontaine'a, których patronował Napoleon.

Pod tym względem Saloon bardziej przypomina wnętrza Jerzego IV w Windsor niż dekorację Francuskiego Odrodzenia wykonaną w imieniu innych bogatych mecenasów, którzy oddawali się takim wnętrzom w tym okresie, zwłaszcza te wykonane przez Benjamina Wyatta za brata króla, księcia York w York House (obecnie Lancaster House), książę Wellington w Apsley House i księżna Rutland (kochanka księcia Yorku) w zamku Belvoir. Wszystkie one przybrały formy XVIII-wiecznego francuskiego projektu, który Wyatt opisał jako „styl Ludwika XIV”.

To powiedziawszy, mylące, Saloon nawiązał bezpośrednio do Ludwika XIV w jego niezwykłej kombinacji kolorów: czerwonego, złotego i srebrnego. Ostatni to wielka rzadkość w angielskiej dekoracji wnętrz, a źródłem tej szczególnej palety kolorów wydaje się być Wersal. Może to być dalsze dorozumiane odniesienie do Króla Słońca, że ​​pokój zawierał powtarzający się motyw słonecznika, najbardziej widoczny jako centralny element dywanu.

© Paul Highnam / Country Life

Cechą charakterystyczną czystego bogactwa nowego wnętrza jest to, że jego zachowane szafki są rzeźbione zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, a lustrzane powierzchnie wewnętrzne odzwierciedlają ozdobną stolarkę.

George IV wrócił do Brighton tylko dwa razy na dłuższy pobyt przed śmiercią w 1830 roku. Wnętrza pawilonu obejmowały teraz meble z londyńskiej rezydencji księcia Regenta, Carlton House, która została zburzona w 1827 roku. Biurko Napoleona zostało nawet zainstalowane w sypialni George'a IV, jasne dowód samohańskiego podziwu dla pokonanego przeciwnika.

Odnotowano, że jego brat, Wilhelm IV, również odwiedził budynek i użył Saloonu do sprawdzenia pracy rzeźbiarza Behnesa. Królowa Wiktoria i książę Albert również przybyli do pawilonu, chociaż wydaje się, że ten pierwszy czuł, że oferuje niewiele prywatności i jest zdecydowany go sprzedać. Książę bardzo podziwiał główne pokoje, ale mimo to budynek został zabity deskami, a większość mebli i wyposażenia została rozebrana w latach 1847–1848. Niektóre, takie jak żyrandol w Saloonie, udały się do Windsor, ale wielu innych przeszło do Pałacu Buckingham, gdzie zostali włączeni do skrzydła, które wzniósł tam Edward Blore.

Słynna iw opozycji rada miejska kupiła pawilon w 1850 r. Nie tylko uratował go przed rozbiórką, ale odnowił wnętrze Saloonu. Obecny sufit i jego centralna gwiazda zostały prawdopodobnie utworzone w 1864 roku. Następnie, w 1896 roku, JG Crace, inny z dynastii londyńskich dekoratorów, odnowił pokój.

Gwiazda sufitowa jest jednym z kilku ukłonów w kierunku Wersalu. © Paul Highnam / Country Life

W tym samym czasie królowa Wiktoria zwróciła różne elementy, które zostały usunięte z pawilonu, w tym ramy drzwi Saloon. Kolejnym z jej prezentów - prawdopodobnie - była chińska tapeta eksportowa, którą mylnie wierzono tutaj. Drzwi i tapeta zostały zainstalowane podczas prac konserwatorskich w latach 30. XX wieku wraz z niektórymi oryginalnymi pilastrami Jonesa podanymi przez George'a V.

W 2002 r. Uszkodzenie wody w Saloonie ujawniło ślady dekoracji Jonesa. Stosunkowo skromny plan przywrócenia tego nagle stał się znacznie bardziej ambitny po odkryciu wzoru oryginalnego jedwabiu używanego we wnętrzu przez historyczną konsultantkę tekstylną Annabel Westman. Korzystając z kombinacji dowodów, w tym fotografii, fragmentów tkanin i próbki z książki kupca, udało jej się zidentyfikować to, co dostawca do pokoju w 1823 r. Opisał jako „Geranium i jedwab jego koloru złotego”. Jego wzór jest inspirowany stylem francuskim i został przebudowany do tej renowacji przez Humphries Weaving.

Ian Block z warsztatów AT Cronin zrobił nowe zasłony i zawiesił jedwabne panele. Wystawne ozdoby zostały dostarczone przez Briana Turnera i Heritage Trimmings, a warkocze i muśliny - Context Weavers.

© Paul Highnam / Country Life

W międzyczasie rozpoczęto podobne odtworzenie dywanu z 1823 r. Według relacji Jonesa oryginalny dywan kosztował książęcą sumę 620 funtów. Osobiście nadzorował proces tkania na krośnie „w celu stworzenia niezwykłego i skomplikowanego projektu, który może być wykonany bez błędów przez producenta”. Niemniej jednak po usunięciu w 1847 r. Został pocięty na ponowne użycie w pałacu Buckingham. George V zwrócił niektóre fragmenty w 1934 r. Te, a także niektóre rysunki projektowe i historyczne widoki wnętrza, pozwoliły na złożenie całego projektu przez Anne Sowden, stałą członkinię zespołu konserwatorskiego Pawilonu.

Sześć miesięcy zajęło projektantowi dywanów Jessowi Shawowi, pod nadzorem dyrektora projektu Gary'ego Bridge'a, zdigitalizowanie projektu komputerowego krosna w Axminster Carpets. Oryginalny dywan został utkany w 26 różnych kolorach, ale zamiennik dopracował projekt, uwzględniając 12.

© Paul Highnam / Country Life

Korzystając z dowodów odsłoniętych fragmentów dekoracji ściennej, pani Sowden pracowała również nad problemem odtworzenia pokrycia liści i kwiatów Jonesa. Udoskonaliła polerowane perłowe wykończenie zmielonego papieru i wzór, nałożone za pomocą szablonów wycinanych laserowo.

12 000 motywów - z których każdy zajmuje około 16 minut - zastosowano w ciągu dwóch lat przy użyciu platyny zamiast srebra, aby zapobiec matowieniu. Każdy jest wybierany z cieniami w dwóch odcieniach bzu.

To przełomowe dzieło sztuki zaczęło się urzeczywistniać, gdy pojawi się kolejny ekscytujący projekt. W ramach trwającej renowacji Pałacu Buckingham skrzydło zbudowane przez Blore'a, które pochłonęło tak wiele fragmentów Pawilonu w latach 50. XIX wieku, jest czasowo pozbawione wyposażenia. Królowa pożycza więc dużą ich liczbę z powrotem do pawilonu na okres trzech lat. Pożyczki powinny zostać zainstalowane we wrześniu tego roku.

Kiedy zostaną na miejscu, wnętrza będą przez chwilę wyglądać bardziej kompletnie, jak je nazwał Jerzy IV, niż w jakimkolwiek czasie od rozpadu wnętrza w 1847 roku. Trudno wyobrazić sobie bardziej idealny czas na zwiedzenie tego niezwykłego stworzenia Regencji .

Royal Pavilion w Brighton jest otwarty dla publiczności przez cały rok - zobacz brightonmuseums.org.uk/royalpavilion, aby uzyskać informacje o godzinach i cenach biletów.


Kategoria:
Jak zrobić kordiał i wino z czarnego bzu
Otwarte ognie a piece opalane drewnem: debata na temat rusztu