Główny architekturaPalazzo Grimani, Wenecja: Cały XVII-wieczny pałac odrestaurowany przez brytyjskiego architekta

Palazzo Grimani, Wenecja: Cały XVII-wieczny pałac odrestaurowany przez brytyjskiego architekta

Źródło: © Colin Dutton / Country Life Picture Library
  • Najlepsza opowieść

Przywrócenie weneckiego pałacu przez architekta Johna Simpsona nieoczekiwanie ujawniło wspaniały XVIII-wieczny projekt dekoracji, ujawnia Clive Aslet. Fotograf Colin Dutton.

Wielu czytelników Country Life musiało marzyć o posiadaniu mieszkania w Wenecji. Ci, którzy jak dotąd oparli się pokusie, powinni teraz przestać czytać. Oto bowiem cały XVII-wieczny pałac odrestaurowany przez architekta Johna Simpsona i jego żonę Ericę, aby zapierał dech w piersiach. Tylko ci, którzy wiedzą, jak to było w poprzednim wcieleniu, jako brydżowy klub wenecki, mogą docenić skalę transformacji. Niewielu mogło się domyślić, że w dużej mierze kompletny XVIII-wieczny schemat dekoracji ukryty jest pod warstwami nikotyny, farby, parkietu i żółtego jedwabiu, ale skok wiary Simpsonów się opłacił. Fortuna sprzyja odważnym.

Palazzo było jedną z wielu weneckich posiadłości należących do rodziny Grimani, patrycjuszy od dawna znaczących w życiu miasta; wydali trzy doży, dwóch kardynałów i dwóch biskupów. Wodą znajduje się w pobliżu Placu Świętego Marka i, w ujęciu weneckim, w stosunkowo podwyższonym miejscu, 3 stopy nad kwadratem. Kiedy św. Mark jest na kolanach, woda liże tylko próg Palazzo Grimani, tak że parter wykorzystywany do przechowywania - magazzino - pozostaje suchy.

Fasada nie ma kanału, ale główna fasada stanowi przedłużenie Campo di Santa Maria del Giglio, giglio oznaczające lilię, nawiązanie do kwiatu Zwiastowania. Kościół ten pierwotnie - i nadal często jest - znany jako Santa Maria Zobenigo, po rodzinie Jubanico, która zbudowała go w IX wieku; zmiana nazwy pochodzi z okresu odbudowy po śmierci Antonio Barbaro, capitan del mar i gubernatora Imperium Weneckiego w 1679 r. Barbaro i jego rodzina zajmują ważne miejsce na marmurowej fasadzie, niemal całkowicie wykluczając obrazy religijne.

Data budowy Palazzo Grimani nie jest znana. Wewnątrz najwcześniejsze zachowane tynki, schemat kwiatów i paneli, w których kolor jest zawarty w samym tynku, mogą być datowane stylistycznie na około 1700 r. Budynek pojawia się ponadto w przedstawieniu kościoła i placu Canaletta, teraz w kolekcji Wrights-man w Metropolitan Museum w Nowym Jorku. To pokazuje palazzo z tylko dwiema kondygnacjami, zamiast obecnych czterech; w mieście, w którym ziemia była na wagę złota, palazzi były często budowane na dwóch piętrach, a następnie podwyższane w zależności od potrzeb - na przykład, aby pomieścić dzieci, gdy dorastały.

W tym przypadku budynek został podniesiony do obecnej wysokości o kolejne dwie kondygnacje w XIX wieku. W tym samym czasie oryginalny hol wejściowy o podwójnej wysokości, który prawdopodobnie zawierał schody cesarskie, został podzielony pionowo na dwie przestrzenie, każda z własną klatką schodową. To sprawiło, że górna część budynku, z drugim fortepianem nobile, była niezależna od dolnej.

Pałac miał płytki dach z płytkim dachem, nad którym wznoszą się wysokie kominy typowo weneckie z wysokimi przewodami kominowymi i odwróconymi stożkami, zaprojektowane tak, aby zawierały gorące żużle w gęstym mieście narażonym na niszczycielskie pożary.

Dziś fasada jest pokryta jasnożółtym stiukiem (Canaletto pokazuje go na czerwono); w centrum XVIII-wiecznego fortepianu nobile znajduje się arkada z sześcioma jonowymi kolumnami wykonanymi z białego kamienia, z kolejnymi dwoma okrągłymi oknami z każdej strony. Chociaż dach i kominy już zniknęły, pod każdym innym względem palazzo, które pojawiło się w XVIII wieku, należy obecnie do Simpsonów.

Widok wystawnej sypialni dla gości z mahoniowym łóżkiem z baldachimem i wysokim baldachimem z kopułą zawieszoną na kawałkach niebieskiego jedwabiu. © Colin Dutton / Country Life Picture Library

Ciekawostką wewnętrznego planowania XVIII-wiecznego budynku jest poziom pośredni oddzielony od głównych pomieszczeń panelami fretwork. To pośrednie piętro lub antresola musiało służyć jako
galeria minstreli do obecnej jadalni, bo jasne jest, że była przeznaczona do muzyki. Taki układ może sugerować, że kiedy palazzo zostało zbudowane po raz pierwszy, faktycznie służyło jako kasyno.

Na początku Republiki hazard był zakazany pod groźbą różnych strasznych kar. Jednak bitwa przeciwko popularnej arystokratycznej rozrywce została przegrana w XVII wieku i kuszące jest myślenie, że wkrótce potem zbudowano Palazzo Grimani. Z pewnością kasyno do gier hazardowych mogło stanowić przydatne źródło dochodów dla Grimani, którzy, podobnie jak inne weneckie rodziny, zróżnicowali się z handlu i Kościoła w teatry (byli właścicielami kilku).

Jeśli w 1700 r. Istniało tu kasyno, to w 1964 r. Budynek w dalszym ciągu łączył się z kartami, choć o bardziej mózgowym charakterze, stając się domem Circolo del Bridge di Venezia. Klub zaktualizował wystrój - niezbyt destrukcyjnie, jak się okazałoby - kładąc nowe podłogi, nakładając pokrycia ścienne i nakładając farby.

Do XVIII-wiecznego mieszkania wchodzi się przez przedsionek, oddzielony od salonu dwoma łukowymi otworami. Łuki te, podobnie jak drzwi w pokoju, wykonane są ze sztucznego marmuru o jasnobrązowym odcieniu; farba zostałaby nałożona na tynk alfresco, a następnie naoliwiona, stąd jego dobry stan zachowania. Był to jeden z niewielu elementów oryginalnej dekoracji, który przetrwał nietknięty. Jednak jasnoszare marmurkowanie pilastrów, które pokrywają pomieszczenie, róże i zielenie gipsowych paneli oraz błękit drzwi, zostały jednak zemulgowane. Po zdjęciu warstw farby oryginalne kolory zostały odkryte w stanie niemal cudownej świeżości. Wygląda na to, że ten schemat jest weneckim odpowiednikiem stylu Directoire z lat 90. XIX wieku, tylko z tynkiem, który wydaje się nie do końca zapomnieć rokoko.

Meble do salonu zostały zaprojektowane przez architekta i właściciela Johna Simpsona i obite tkaninami drukowanymi cyfrowo. © Colin Dutton / Country Life Picture Library

Pół wieku palenia papierosów przez brydża graczy zmieniło sufit w kasztanowobrązowy; to zaciemnienie zostało teraz usunięte. Jeśli kiedyś był namalowany sceną alegoryczną, co wydaje się prawdopodobne, dzieło jest teraz stracone. Cameos czegoś, co wydaje się być Cezarami, zajmują zewnętrzne przejścia. Równoważne kamee na krawędziach sufitu zostały zastąpione w XIX wieku obrazami tego, co wtedy mieszkała tutaj rodzina: ojciec, matka i dwoje dzieci.

Jak stwierdzono, podłogi zostały wyłożone parkietem. Wbrew wszelkim wskazówkom (dlaczego miałby zostać ułożony parkiet, gdyby podłoga pod nim nie była całkowicie zepsuta ">

Jadalnia. Dookoła ścian muzyczne trofea wręczane są z pofałdowanych girland. © Colin Dutton / Country Life Picture Library

Być może najbardziej zadziwiającym wnętrzem jest jadalnia. Podłoga ma jedną nutę kolorystyczną, z dużym siennożółtym wzorem, ustawionym w ramkę, która odzwierciedla projekt sufitu. Druga pochodzi od pudrowych niebieskich drzwi. Wokół ścian trofea z uformowanego gipsu, prawie wszystkie przedstawiające instrumenty muzyczne - z odpowiednim ukłonem, w jednym z mniejszych trofeów, do Architektury - zwisają z wiotkich girland. Centralna część sufitu, osadzona w złoconej ramie, przedstawia Apolla otoczonego alegorycznymi dziewczynami, tańczącego z tamburynem, piszącego muzykę i dmuchającego w trąby, podczas gdy amorki schodzą z koroną laurową (przypuszczalnie w celu uzupełnienia tej, którą Apollo już nosi). Stylem jest Tiepolo, prawdopodobnie jednym z jego uczniów jest Costantino Cedini.

Po obu stronach sufitu znajdują się tabliczki putta, które najwyraźniej reprezentują pory roku, chociaż czas sprawił, że były zbyt ciemne, by je odczytać.

Pod sufitem panele odstrajające oddzielające ten pokój od antresoli pochodzą z XIX wieku; wykonane są z płaskiego drewna pomalowanego w trompe-l'oeil, motyw wirujących liści powtarza się na zewnątrz. Nowoczesny żyrandol kupiony w Londynie nie rozkłada się; dlatego musiał być transportowany z Londynu na kołysce, umieszczonej w metalowym bębnie. Podwójne drzwi na parterze były wystarczająco szerokie, aby je przyjąć, ale żyrandol nie mógł zmieścić się w drzwiach samego mieszkania. Na szczęście podatne było na ściśnięcie go w cieńszą objętość przed ponownym otwarciem po założeniu.

Sypialnia i łazienka dla gości zawierają wcześniejszy schemat malowanej dekoracji. Łóżko tutaj mahoniowe z baldachimem z pomalowanym baldachimem, owinięte w strzępy niebieskiego jedwabiu. Na ścianach są dwa obrazy, które wydawały się ogromne, gdy oglądano je w Londynie, ale elegancko pasowały do ​​pomieszczenia o takiej wysokości. Jedna to neoklasyczna Sybil, a druga przedstawia Abrahama poświęcającego Izaaka.

Jedna z sypialni. Podłogi w całym pałacu pokryte są lastryko. © Colin Dutton / Country Life Picture Library

Uwaga: na tych stronach pokazujemy tylko niektóre z gotowych pokoi w palazzo. Można się zastanawiać, jak trudno było, nawet architektowi z doświadczenia Simpsona, osiągnąć tę szczęśliwą kulminację: z pewnością podczas projektu był ból serca.

Jednak pod niektórymi względami łatwiej jest teraz kupić w Wenecji, co miałoby miejsce kilka lat temu. Następnie wymienione budynki zostały zwolnione z podatków miejskich. W związku z tym właściciele nie mieli zachęty do sprzedaży, pod warunkiem, że mogli utrzymać minimalny poziom utrzymania - w rzeczywistości związane z tym pewne piętno społeczne. Nieruchomości na sprzedaż nie były zwykle reklamowane. Zmiana systemu podatkowego uwolniła rynek. Prawo państwa do zakupu dowolnego wymienionego budynku o zadeklarowanej wartości (co nie zawsze odzwierciedlało zapłacone pieniądze) było kolejnym czynnikiem zniechęcającym.

Rynek nieruchomości jest bardziej przejrzysty niż dotychczas, ale nie wszyscy widzą brzydkie kaczątko, tak jak Palazzo Grimani, i wyobrażają sobie jego przemianę. Jest teraz jednym z najspokojniejszych łabędzi w mieście.

Palazzo Grimani jest wynajmowane przez Venice Prestige (020–3356 9667; www.veniceprestige.com)


Kategoria:
18 ślicznych wiejskich domów na sprzedaż, jak widać w Country Life
Jason Goodwin: Jak nowe i ulepszone menu szpitala Jason oparte na curry uratuje miliony NHS